אנו נתקלים רבות בשאלה האם יש איסור מסויים על דברים שכותבים על מצבה מצד משפחות רבות כאשר הדבר יחסית מובן היות ולא בכל יום אנו נדרשים להכין כיתוב עבור המצבה של הקרובים לנו ולכן אין אנו ידועים מה מותר לכתוב ומה אסור לכתוב על המצבה.
ככלל ההלכה היהודית מתירה יד חופשית במלל החופשי שניתן לכתוב על המצבה בכדי שנוכל לזכור ולכבד את כבודו של הנפטר אך יש לנהוג ביושרה ולא לכתוב דברי כזבה שמפארים יתר על מידה או מבזים את הנפטר בכדי לשמור על כבודו של הנפטר. אין ספק שמשפחות רבות רוצות להשקיע כמה שיותר על מנת שיוכלו להנציח בצורה טובה את כבודו של הנפטר שהיה כה יקר להם. כאשר אנו מדברים על הנצחה בצורה טובה אנו לאו דווקא מתכוונים בהיבט של הוצאה כלכלית כבדה וגדולה אלא יותר בפאן הרגשי של ההנצחה כלומר כתיבת מלל מרגש ונעים על המצבה. אותו מלל יכול להזכיר לנו את מעלותיו של הנפטר או יכול לספר על תכונותיו והרגשות שלנו כלפי הנפטר. בסופו של יום יהיו גם כאלה שישקיעו רבות בפאן הכלכלי של המצבה אך חכמים גדולים בתורה אומרים כי מי שידו משגת עדיף שישקיע במצבה צנועה ואת היתר יתרום לצדקה.
דוגמאות לכיתוב מצבת גברים
ישנן הרבה מאוד דוגמאות לכיתוב על מצבה של גברים כאשר קודם כל כאשר אנו כותבים על המצבה יש לרשום את פרטי הנפטר. לדבר הזה יש נוסח יחסית סטנדרטי כאשר קודם כל מציינים את שמותיו של הנפטר, כלומר שמות פרטיים ושם משפחה ומיד לאחר מכן מציינים את שמות ההורים שלו, שזה כמובן למטרות זיהוי למי שייך הקבר.
לאחר מכן יצוינו על המצבה שני תאריכים כאשר קודם כל תאריך הלידה של הנפטר ומיד לאחר מכן תאריך הפטירה שלו כפי שניתן לכם על ידי החברה קדישא במעמד ההלוויה.
את הדברים הללו יפתחו ראשי התיבות פ״נ שאומרים פה נקבר ויחתמו ראשי התיבות תנצב״ה שאומרים תהי נשמתנו צרורה בצרור החיים. לאחר מכן מגיע החלק של המלל החופשי בו לכל משפחה יש מקום להנציח את הנפטר כאשר יש משפחות שבוחרות לספר על אבי המשפחה ועל ליבו הטוב בעוד יש משפחות בוחרות לצטט פסוק מן הכתובים כמו למשל ״איש חיל רב פעלים״, ״איש אשר רוח בו״ או ״אשרי אדם מצא חכמה ואדם יפיק תבונה״.
ישנם עוד מגוון רב של ציטוטים מן הכתובים שמתאימים בתור משפט למצבה של גברים שמנציחה מעלה או תכונת אופי שכל כך אפיינה אותם. כאשר משתמשים בציטוט מן הכתובים יש הרגשה של קדושה על המצבה בייחוד לאור העובדה שנהוג לומר כי התיאור שעל המצבה של אדם נועדה לתאר את האדם בפני ה׳, וכאשר אנו לוקחים ציטוט או פסוק מן הכתובים ההרגשה של הקדושה מקבלת נפח נוסף.
מהי העלות של כיתוב על מצבה?
העלות של כיתוב על מצבה משתנה ביחס לסוג הכיתוב ולסוג החומר בו ישתמש קבלן המצבות על מנת לכתוב את מה שנדרשנו ממנו כאשר המחיר בדרך כלל נקבע לפי אות. המחירים של כיצוב בסיסי ינוע בין 3 שקלים ועד 30 שקלים לחריטה כאשר גם כאן המחיר נבקע על פי איכות החריטה. בנוסף ישנה אפשרות לאותיות בולטות יותר מברונזה לדוגמא כאשר כאן המחיר ינוע בין 60 שקלים ועד 70 שקלים עבור אות.