אין ספק שאחד הרגעים היותר קשים שעוברים על אדם בחיים הוא כאשר אחד מהאנשים הקרובים אלינו ביותר נפטר מסיבה כזו או אחרת. לא משנה אם הסיבה היא כי אותו אדם נפטר בטרם עת או נפטר בגיל מופלג משיבה טובה, זה תמיד קשה באותה מידה לאבד אדם יקר וקרוב.
אחרי ההלוויה או במהלך השבעה בעודנו מתאבלים על האדם היקר שנפטר עלינו לקבל החלטות חשובות מאוד בדמות המצבה של הקבר. על פי המנהגים של היהדות לאחר שלושים יום ממועד ההלוויה של אותו אדם יש לעלות שוב אל הקבר לגילוי המצבה. הדבר אומר שבטווח זמן קצר יחסית עלינו לקבל החלטה איך תיראה המצבה של הקבר וכמובן הדבר הכי חשוב הוא מה כותבים על המצבה. כאשר אנו חושבים מה אנו רוצים לכתוב על המצבה קודם כל יש מספר כללים ביהדות שעלינו לנהוג על פיהם כמו למשל שנהוג לכתוב את התאריך העברי בלבד ללא התאריך הלועזי כאשר דבר נוסף הוא שעלינו להימנע מתיאורים שאינם הולמים את הנפטר. למה שכתוב על המצבה בדרך כלל יש שבלונה ידועה מראש פחות או יותר אך בכל זאת יש מקום למרחב אישי עבור המשפחה.
מהי השבלונה עבור נוסח המצבה?
בראש ובראשונה נהוג לכתוב מי טמון בקבר זה כאשר יש לציין את שמו הפרטי ואת השם משפחה של הנפטר כאשר מיד לאחר מכן מציינים את שמות ההורים של הנפטר. לאחר מכן, נכתוב את התאריכים שבו נולד והתאריך שבו נפטר האדם, כאשר חשוב לשים לב כי אנו מציינים את התאריך פטירה ולא את התאריך בו הוא נטמן.
לאחר מכן נרשום תנצב״ה שזהו כאמור קיצור של תהי נשמתו צרורה בצרור החיים. לאחר מכן יש מקום להקדשה אישית ולמרחב אישי עבור המשפחה של הנפטר והם יכולים לרשום משפט קצר על משהו שמתאר את אותו איש או אישה, כאשר יש הרבה מאוד אנשים שמחליטים לאור הקדושה של המקום ושל המעמד להוסיף פסוק מן המקרא. ישנם הרבה מאוד פסוקים בתנ״ך שמתאימים עבור מצבות של גברים וכמובן עבור מצבות נשים. במקום פסוק ניתן לכתוב משפט קצר עם גוון יותר אישי על תכונת אופי נעימה של הנפטר או כל דבר אחר שיעזור לכם להנציח אותו בצורה ראויה ומכבדת.
מצבות משותפות
לעיתים לאחר מוות של שני ההורים למשל שהיו בני זוג בחייהם ניתן לעדכן את המצבה ממצבה אחת עבור מי מהם שנפטר קודם לכן למצבה אחת גדולה עבור שניהם. הנוהג הזה הוא כמובן לא חובה אך במידה ועושים אותו ניתן לכתוב משהו קצר על שניהם אך חשוב לראות כי אנו מקפידים על העתקה נכונה של המלל הקריטי מן המצבה הקיימת, כמו שם ותאריכים של מי שכבר נטמן.
מה העלות של מצבה?
העלות של המצבה מושפעת באופן ישיר מהחומרים ממנה מורכבת המצבה כאשר האבן או השיש אותו נבחר יהיו כמובן החלק הארי של המחיר. ניתן לחבור באבנים כמו אבן חברון, אבן עצמון או אבן גלילית שיהיו זולות יותר או לבחור שיש או גרניט שנחשבים ליקרים יותר. המחיר ינוע החל מ-4000 ש״ח ועד 15 אלף ש״ח למצבות מחומרי גלם יקרים יותר. בנוסף יש לקחת בחשבון שכיתוב של כל אות על הקבר ינוע בין 5 שקלים לכיתוב בסיסי ועד 60 או 65 שקלים לאותיות בולטות. תוספות של אגרטל או מקום לנר נשמה במצבה ינועו בין 200 ש״ח לכ-400 ש״ח לפריט.